You are currently viewing Adattárház néző – Magasba? Törött szárnyakkal?

Adattárház néző – Magasba? Törött szárnyakkal?

  • Post author:
  • Post category:Hírek

Adattárház néző – Magasba? Törött szárnyakkal?

2021.09.22

Ebben a nagyon változó és rohanó világban naivság lenne azt hinni, hogy pont az adattárházak lesznek kivételek: az alapok örök élet plusz két napra odabetonozva maradnak, látjuk a riportra áhítozók örömét és elégedettséget a pont időben – vagy kicsit hamarabb – átadott, minden – akár félszavakkal, akár csillámpónis álmokkal elmesélt – specifikációnak megfelelő színes-szagos animált egyszervolt mission critical csodálatoknál, amiket egyenletesen emelkedő számban gyártunk, kényelmesen megfelelő fejlesztési-tesztelési idővel, így bővítve az évek óta ki sem nyitott, egyből a Deteled Items mappában landoló spameket, aztán végül – de nem utolsó sorban, az átadás után az üzemeltetők meghívnak minket egy teára, mert elégedettek az új töltés művészi értékével, és mert három órát javítottunk a teljes töltésen.

Vagy nem is így van? Ha egy kicsit elgondolkodunk, akkor a mostani „új igények” pont úgy ugrottak oda, mint tolató autó mögé a villanyoszlop. Megvoltak azok már az adattárházi világ elején is, csak nem tudtuk kezelni, és lássuk be, ott és akkor nem is nagyon lehetett ésszerű határokon belül. Most pedig itt van, és kezdeni kellene valamit az egész DWH világgal, hogy ne csak a szükséges rossz, ne egy ismeretlen, tohonya pénznyelő valami a háttérben, hanem a mindennapi üzlet illatosan szárba szökellő virága, a növekedés rakétahajtóműve, lakat a megtakarítások egyre gombócartúrabb erszényén.
Messze pislákol valami fény. Talán egy otthonos meleg kuckó a didergető télben, ahol pillecukorral telepakolt forró kakaó vár a babzsákfotel mellett, talán szembe rohanó gőzös, egy bóbiskoló, túlterhelt masinisztával. Nem tudom; de „Life’s a journey, not a destination”[1], induljunk el, mert itt és most van lehetőség, hogy végre megfeleljünk pár elvárásnak – no persze nem mindnek, nem azonnal, és nem maradéktalanul – az egy másik szint lenne: nirvana. Van pár elméletem, amiket a gyengéd erőszak gyengédségétől, no meg a szabadidőmtől függően leírok.
Folyt. köv.:
  • Kis vállalat, kis adattárház – Itt a ROI, hol a ROI
  • Fejleszteni okosan is lehet, de kinek – fejlesztői kesergő
  • Big Data a DWH vietnámi balzsamja – lúdtalpra is?!
  • DWH, AI, DG, DC – rövidítések egymás után

A gondolatok írója látott már adattárházat – mesekönyvben, üzemeltett már bonyolultabb dolgot egy fakockánál, és rajzolt már két kevésbé szabályos négyszöget a táblára, összehúzta őket, majd büszkén aláírta, hogy „A R C H I T E K T Ú R A”. Testben ogre, de lélekben is.

Szerző: Erdey Levente, INNObyte Architekt

[1] Aerosmith – Amazing 1993

SZÉKHELY

1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.
6. emelet

TELEPHELY

7621 Pécs,
Irgalmasok utcája 5.
I. em. (Konzum Irodaház)

INNOBYTE INFORMATIKAI ZRT.

member of 4ig group

EMAIL

info@innobyte.hu

FAX

+36 1 700 2560

TELEFON

+36 1 700 2563
Széchenyi2020 logo