You are currently viewing Az architektúra tervezés jelentősége – ügyfélfókusszal

Az architektúra tervezés jelentősége – ügyfélfókusszal

  • Post author:
  • Post category:Hírek

Az architektúra tervezés jelentősége - ügyfélfókusszal

2021.07.28

Minden szoftverfejlesztés elengedhetetlen lépése a tervezés, készüljön az bármilyen technológiával, módszertannal bárkinek. Az architektúra-tervezés olyan, mintha egy ház alaprajzát, tervrajzát, a berendezések és a tárgyak minden leírásával együtt, ideértve a használati útmutatókat is, egyetlen dokumentációba gyűjtenénk össze. A teljes rendszerterv különféle dokumentációkban lehet leírva, de a tervezés végére alapvetően egy (szoftver-)rendszer teljes működését leíró terv születik a látható és a motorház alatti részekkel, valamint a külső kapcsolatokkal együtt.

Az ügyfelek a tervezést általában nem tartják olyan fontosnak, hiszen ők a kész rendszert szeretnék megkapni és használni – már tegnapelőtt -, nem csak beszélni róla és dokumentációkat olvasni, jóváhagyni. Ez azért is van, mert ez mégiscsak egy írott anyag arról, hogyan fog működni valami a képernyőn, illetve mögötte, és a legtöbb ember számára ez nagyon absztrakt. Ugyanakkor mégis roppant hangsúlyos ez a folyamat, mert ezzel tudjuk jól elmondani és elmagyarázni az ügyfélnek írásban, ábrákon keresztül és szóban, hogyan is fog működni a rendszer, amit kért. Továbbá azért is kulcsfontosságú, hogy a különféle csapatok, akik majd megvalósítják a rendszert, egymástól függetlenül olyan építőkockákat tudjanak elkészíteni, amelyek egymás mellé és egymásra rakva összeillenek és egy kész, működő rendszert alkotnak.

A tervezésnek különféle fázisai vannak, amelyeket általában a fázis végén előálló termékdokumentum határoz meg, de alapvetően fentről lefelé haladunk előre, egyre jobban mélyítve és részletezve a terveket. Általában a főbb lépések a tervezésben: követelmény felmérés, üzleti folyamat felmérés, logikai tervezés és fizikai tervezés. A tervezést az ügyféllel közösen végezzük, ő mondja meg, hogy mit szeretne, mi pedig az INNObyte-nál leírjuk és, dokumentáljuk azt. A tervezés és a folyamatos egyeztetések során kikristályosodik az ügyfélnek, mit és hogyan szeretne, és hogy a rendszer milyen lesz.

Az INNObyte architektúra tervezési módszere az Open Group TOGAF keretrendszerére épül, amely kiterjed az üzleti, adat, alkalmazás, fizikai architektúra tervezésére. Ha szívesen hallana még erről, akkor ITT tájékozódhat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot, elérhetőségünket ITT találja.

A cikk Gelei Péter közreműködésével készült, aki architektként dolgozik az INNObyte-nál

SZÉKHELY

1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.
6. emelet

TELEPHELY

7621 Pécs,
Irgalmasok utcája 5.
I. em. (Konzum Irodaház)

INNOBYTE INFORMATIKAI ZRT.

member of 4ig group

EMAIL

info@innobyte.hu

FAX

+36 1 700 2560

TELEFON

+36 1 700 2563
Széchenyi2020 logo