You are currently viewing Bluetooth beaconök és a web

Bluetooth beaconök és a web

  • Post author:
  • Post category:Hírek

Bluetooth beaconök és a web

2021.06.11

Tóth Attila kollegánk szoftverfejlesztőként több projekten is dolgozik az INNObyte Informatikai Zrt. csapatában. Egyik szakterülete a Bluetooth Low Energy beacon technológia, amelyből szakdolgozatát is készítette, és amellyel az INNObyte is szeretne a közeljövőben mélyebben foglalkozni. Miért fontos terület ez, milyen lehetőségeket rejt az ügyfelek számára? Az alábbi posztban Attila ezekre a kérdésekre ad választ.

A Bluetooth Low Energy beacon technológiát az Apple mutatta be 2013-ban a WWDC fejlesztői konferencia keretében iBeacon néven. A beacon egy olyan apró elektronikai eszköz, mely kis hatótávolságú adatcsomagot sugároz, amelyet a közelben levő mobileszközök és a rajtuk futó alkalmazások érzékelni tudnak. Segítségükkel a fizikális világot még jobban digitálissá bővíthetjük. Működésükhöz három dologra van szükség:
  1. Egy hardverre, amely sugározza a Bluetooth adatcsomagokat.
  2. Egy másik hardverre, amely veszi és feldolgozza a jelet.
  3. Egy alkalmazásra, amely a fogott jel alapján releváns információval látja el a felhasználót.
Az Apple-t 2 évvel később a Google is követte, és bejelentette saját BLE beacon profilját, amely az Eddystone nevet kapta. Ma már több különféle beacon technológia közül választhatunk, eltérő funkciókkal és formátummal, különböző gyártók által, legtöbbjük egyszerre támogatja az Apple és Google beacon profiljait is.

A beaconök lehetőségei

Önmagukban nem túl hasznos eszközök, megfelelő alkalmazás és ökoszisztéma kell ahhoz, hogy a bennük rejlő lehetőségeket kihasználhassuk. A beacon által szórt jel az esetek többségében csak egy URL vagy egy egyedi azonosító, amelyek alapján az alkalmazás feladata az emberek számára releváns információ megjelenítése. Komolyabb jeladók beépített szenzorok adatait is továbbíthatják, így akár telemetriára is lehet használni őket.

A technológia segítségével megvalósítható többek között az épületeken belüli pontos navigáció, (ahová a GPS műholdak jelei már nem érnek el), emberek vagy tárgyak mozgásának követése beltérben is. Például az angliai London-Gatwick Repülőtér két termináljában 2017 óta működik a reptér saját alkalmazásában navigáció, megfelelő készülékkel a tulajdonunkban akár kiterjesztett valósággal kiegészítve is használhatjuk.

Az alkalmazás a kereskedelemben felhasználókra szabott értesítéseket jeleníthet meg, annak függvényében, hogy milyen beaconök vannak a közelben. A romániai és tunéziai Carrefour üzletekbe telepített jeladók segítségével például meg tudták határozni, hogy a mobilalkalmazásukkal rendelkező vásárlók milyen útvonalon járják be az üzleteket, majd ez alapján optimalizálták a boltok elrendezését, és a Carrefour alkalmazása a vásárlók helyzetének megfelelően kínált promóciókat. Ennek köszönhetően 400%-kal növelték az alkalmazásban eltöltött időt.

Beaconök segítségével forradalmasítani lehet a kórházak működését is. A japán Nagoya Egyetemi Kórház 2018-ban indította el az okos kórház koncepcióját. A betegeket és alkalmazottakat beaconökkel látták el és a kórház mennyezetébe szerelt Bluetooth vevők gyűjtötték az információt a pozíciójukról és az állapotukról. Az így kiépített telemetrikus rendszerük értesíti az alkalmazottakat, ha egy páciens állapota romlik, attól függetlenül, hol helyezkednek el az épületben. Az orvosok okos eszközei a közelben lévő páciensek beaconjei segítségével gyorsítják az adminisztrációt, mert előre betöltik a rendelkezésre álló adatokat és a korábbi kórtörténetet.

Már a weben is?

Kezdetben a Google Physical Web néven biztosított platformot Eddystone URL-eknek – mikor a beaconök csak egy egyszerű URL-t sugároztak. Az Android, operációs rendszer szinten támogatta, az Apple rendszerébe pedig a Chrome böngészőjük által integrálta és a weboldal META adatai alapján jelenített meg értesítéseket a felhasználók készülékein. A Google végül 2018 végén a megszaporodott kéretlen és irreleváns értesítések miatt megszüntette, és kivezette az Android és iOS rendszerekből. Ezek után csak saját alkalmazással lehetett beaconök által sugárzott jel alapján értesítést megjeleníteni. Egy évvel később a Chrome 79-es verziójától kezdve a Web Bluetooth Community Group által készített piszkozat alapján már kipróbálható a Web Bluetooth Scanning API, mely segítségével a webes alkalmazások közvetlenül használhatják a beacon technológiát, jelenleg Androidon és Macen.

A felhasználóknak még jelenleg is több előkészületet kell megtenniük a technológia használatához, köszönhetően annak, hogy korán sem véglegesített, folyamatos fejlesztés alatt áll. Ha rosszul tervezik meg, adatvédelmi kockázatot jelenthet a felhasználóknak, és visszaélési lehetőséget adhat a webfejlesztők kezébe. Mivel az API működése nem végez semmilyen írási műveletet, csak passzív megfigyelőként működik, biztonságtechnikai kockázatai elenyészőek.

Hamarosan több webes technológia együttes használatával natív alkalmazás szintű élményt kínálhatnak a weboldalak is, így akár telepítés nélkül egy böngészőből teszik elérhetővé a London-Gatwick repülőtér alkalmazás funkcióit:

Bár egyre több minden megvalósítható webes technológiával, az egyszerű elérhetőség miatt működésbeli korlátozások mindig lesznek. A webes API-k nagy része csak aktív böngésző lap mellett használható, és soha nem lesz kivitelezhető velük egy Apple AirTag féle eszköz.

SZÉKHELY

1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.
6. emelet

TELEPHELY

7621 Pécs,
Irgalmasok utcája 5.
I. em. (Konzum Irodaház)

INNOBYTE INFORMATIKAI ZRT.

member of 4ig group

EMAIL

info@innobyte.hu

FAX

+36 1 700 2560

TELEFON

+36 1 700 2563
Széchenyi2020 logo