You are currently viewing Egyre többen használnak okoseszközöket otthonukban – INNObyte kutatás

Egyre többen használnak okoseszközöket otthonukban – INNObyte kutatás

  • Post author:
  • Post category:Hírek

Egyre többen használnak okoseszközöket otthonukban - INNObyte kutatás

2021.03.29

Egyre többen használnak okoseszközöket otthonukban, az emberek harmada azonban biztonsági veszélyt lát ezekben

Az INNObyte Informatikai Zrt. egyik fő szakterülete a mesterséges intelligencia (MI), napi szinten foglalkozunk vele, ezért fontosnak tartottuk, hogy egy online kutatás [1] keretében megvizsgáljuk, hogyan viszonyulnak a felhasználók az otthoni okoseszközökhöz (mint pl. okos világítás, hűtés, fűtés, redőny, riasztó, háztartási és szórakoztató rendszerek stb.), miben látják előnyét, hátrányát, biztonsági szempontokból aggályosnak látják-e használatukat.

Az online kérdőívet kitöltő válaszadók 83%-nak van okoseszköz az otthonában, és ennyien értékelik nagyon hasznosnak. A többség (62%) csak 1-2 éve rendelkezik ilyen eszközzel, minden negyedik ember 3-4 éve, és csak 13%-uk 4 évnél régebben. Elsődlegesen (38%) kényelmi szempontok miatt vásárolnak okoseszközöket, 17% szórakozás, 14% pedig energiamegtakarítás miatt, 19% pedig hobbinak tekinti az okoseszközök bütykölését.

A INNObyte kutatásában résztvevők elsősorban (68%) szórakoztató elektronika és média center kapcsán alkalmaznak okoseszközt otthon. Kétharmaduk (60%) használ okos világítást, míg 45% okos termosztátot. A válaszadók egyharmada vezetett már be okos fűtést, és ugyanennyien rendelkeznek valamilyen okos takarítóeszközzel. Az ingatlan biztonságát 28% helyezte valamilyen okos rendszer felügyelete alá.

A válaszadók 93%-a látja előnyét az okoseszközöknek otthonában: a többség szerint (82%) kényelmesek, egyszerűsítik az életet. 54% energiamegtakarítást ért el a használatukkal, 49% pedig időmegtakarítást. 50%-nak a szórakozást jelenti, 35% pedig hobbiként tekint rájuk. 25% ért el anyagi megtakarítást az okoseszközök beszerzésével.

Akinek még nincsen okoseszköze (15%), az egyrészt biztonsági, másrészt anyagi okok miatt nem szerezte még be. A válaszadók harmada lát veszélyt ezekben az eszközökben otthon, leginkább biztonsági problémák miatt: egyrészt a támadhatóság miatt – például a kamerák, egyéb érzékelők használhatók megfigyelésre –, másrészt nem bíznak az eszközök által gyűjtött adatok biztonságos tárolásában. A legtöbb félelem visszavezethető arra, hogy nem ismerik az adott eszközök működését, így nem tudják, hogy milyen adatot tárol a felhasználók viselkedéséréről és mit nem.

Látva a kérdőív eredményeit, egyértelműen kirajzolódik, hogy az MI-vel foglalkozó vállalatoknak, így az INNObyte Informatikai Zrt-nek is, feladatának kell tekintenie azt, hogy az okoseszközök működését és helyes használatát megismertesse az emberekkel.

[1] Az országos, online, nem reprezentatív kutatás 2021. február 1 – február 28. között zajlott 200 fő bevonásával. A válaszadók lakhely szerinti megoszlása: 40% Budapest, 19% megyei jogú város, 28% vidéki város, 13% falu, község. A kitöltők nem szerinti megoszlása: 68% férfi, 32% nő.

SZÉKHELY

1115 Budapest,
Bartók Béla út 105-113.
6. emelet

TELEPHELY

7621 Pécs,
Irgalmasok utcája 5.
I. em. (Konzum Irodaház)

INNOBYTE INFORMATIKAI ZRT.

member of 4ig group

EMAIL

info@innobyte.hu

FAX

+36 1 700 2560

TELEFON

+36 1 700 2563
Széchenyi2020 logo